Składniki
- 500g mąki razowej (typu 1)
- 15g świeżych drożdży piwnych
- 1 łyżeczka soli
- 250ml ciepłej wody
- Szczypta soli
Krok 1 - Przygotowanie ciasta
Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i dodaj szczyptę cukru.
Wsyp mąkę do maszynki Marcato Pasta Fresca, dodaj łyżeczkę soli. Włącz maszynkę na kilka sekund.
Następnie dodaj wodę z drożdżami i cukrem.
Włącz ugniatanie w maszynce na 3 minuty.
Po wyjęciu ciasta z maszynki uformuj z niego kulę. Posyp ją mąką i umieść w dużej misce. Przykryj miskę bawełnianą szmatą i zostaw na 30 minut w ciepłym miejscu.
Krok 2 - Pieczenie chleba
Kiedy ciasto skończy już rosnąć wsadź je do maszynki Pasta Fresca i włącz ugniatanie na kolejne 3 minuty. Wyjmij ciasto z maszynki, uformuj je według upodobania i zostaw na 90 minut.
Nagrzej piekarnik do 220°C. Chleb piecz przez 20, do 40 minut, w zależności od jego kształtu (im większy chleb tym dłużej będzie się piekł). Chleb jest upieczony jak skórka jest już złoto-brązowa.
Sprawdź czy chleb się upiekł za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli patyczek jest suchy, wyjmij chleb z piekarnika i przykryj go bawełnianą szmatką aby pozostał świeży i miękki.
Porady
- Nie łącz drożdży z solą! To cukier powoduje, że drożdże rosną szybciej.
- W zimie, gdy temperatury są niższe, aby ciasto dobrze wyrosło połóż je blisko jakiegoś źródła ciepła
- Możesz użyć gazowanej wody mineralnej - sól zawarta w wodzie polepszy smak ciasta
Odpowiedz Anuluj