Informacje

Producenci

Ostatnie artykuły

Blog Search

Chleb razowy - przepis na zdrowy domowy chleb
Autor     06/24/2019 13:07:35     Przepisy    0Komentarze
Chleb razowy - przepis na zdrowy domowy chleb
Zobacz przepis na zdrowy i pyszny chleb razowy.

Składniki

  • 500g mąki razowej (typu 1)
  • 15g świeżych drożdży piwnych
  • 1 łyżeczka soli
  • 250ml ciepłej wody
  • Szczypta soli

 

Krok 1 - Przygotowanie ciasta

Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i dodaj szczyptę cukru.

Wsyp mąkę do maszynki Marcato Pasta Fresca, dodaj łyżeczkę soli. Włącz maszynkę na kilka sekund.

Następnie dodaj wodę z drożdżami i cukrem.

Włącz ugniatanie w maszynce na 3 minuty.

Po wyjęciu ciasta z maszynki uformuj z niego kulę. Posyp ją mąką i umieść w dużej misce. Przykryj miskę bawełnianą szmatą i zostaw na 30 minut w ciepłym miejscu.

 

Krok 2 - Pieczenie chleba

Kiedy ciasto skończy już rosnąć wsadź je do maszynki Pasta Fresca i włącz ugniatanie na kolejne 3 minuty. Wyjmij ciasto z maszynki, uformuj je według upodobania i zostaw na 90 minut.

Nagrzej piekarnik do 220°C. Chleb piecz przez 20, do 40 minut, w zależności od jego kształtu (im większy chleb tym dłużej będzie się piekł). Chleb jest upieczony jak skórka jest już złoto-brązowa.
Sprawdź czy chleb się upiekł za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli patyczek jest suchy, wyjmij chleb z piekarnika i przykryj go bawełnianą szmatką aby pozostał świeży i miękki.

 

Porady

  • Nie łącz drożdży z solą! To cukier powoduje, że drożdże rosną szybciej.
  • W zimie, gdy temperatury są niższe, aby ciasto dobrze wyrosło połóż je blisko jakiegoś źródła ciepła
  • Możesz użyć gazowanej wody mineralnej - sól zawarta w wodzie polepszy smak ciasta

Udostępnij ten post

Odpowiedz

* Imię:
* Email: (Nie opublikowany)
   Strona (URL strony zhttp://)
* Komentarz:
Kod
Chcesz zamówić? Masz pytania?
Zadzwoń do nas!
...lub zostaw swój telefon, oddzwonimy w 15 minut!
Godziny pracy: pn-pt 11-17