Składniki:
- 500g mąki z miękkiej pszenicy (np typu “00”)
- 200g cukru
- 250g masła
- 4 żółtka jajek
- Szczypta soli
- 75ml mleka
- 100g mąki kokosowej
Krok 1 - Przygotowanie ciasta
Wsyp mąkę do miski i wymieszaj z cukrem, solą oraz mąką kokosową. Dodaj żółtka jajek i rozmieszaj wszystko widelcem.
Dalej mieszając dodaj mleko oraz masło, które wcześniej zostało rozpuszczone w kąpieli wodnej.
Wymieszaj aż do całkowitego połączenia składników i uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Krok 2 - Wyciskanie ciasteczek maszynką Marcato Biscuits
Napełnij maszynkę Marcato Biscuits ciastem oraz wybierz jeden z 20 wzorów dla swoich ciastek.
Wybierz rozmiar ciasteczek za pomocą pokrętła umieszczonego pod dźwignią.
Opuść dźwignię kilka razy, aż ciasto zacznie wychodzić równomiernie przez końcówkę maszynki.
Postaw maszynkę Marcato Biscuits bezpośrednio na blasze do pieczenia, bez użycia papieru ani masła.
Opuść dźwignię, następnie podnieś maszynkę Biscuits do góry. Ciastko powinno zostać na powierzchni blachy.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Ciasteczka piecz przez około 20 minut. Po wyjęciu z pieca możesz udekorować ciasteczka według własnego upodobania.
Porady
- Zawsze wysusz po myciu wszystkie części maszynki Biscuits, aby przedłużać jej żywotność
- Udekoruj ciasteczka dżemem, kawałkami czekolady, albo owocami - mrożonymi lub kandyzowanymi
- Używaj dobrej mąki, aby ciasteczka były kruche i smaczne
- Zawsze nagrzewaj piekarnik przed włożeniem ciasteczek
Odpowiedz Anuluj