Informacje

Producenci

Promocje

Categories

Ostatnie artykuły

Blog Search

Domowe krakersy - przepis na chrupiące krakersy
Autor     06/24/2019 13:30:22     Przepisy    0Komentarze
Domowe krakersy - przepis na chrupiące krakersy
Zobacz przepis na pyszne krakersy domowej roboty!

Składniki

  • 500g mąki pszennej typu “00”
  • 15g świeżych drożdży piwnych
  • 4 łyżki stołowe oleju z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 250ml ciepłej wody
  • Przyprawy do smaku (rozmaryn, szałwia, oliwki itp.)
  • Szczypta soli
  • Do uzyskania smaczniejszego ciasta polecamy mieszankę mąk: 250g pszennej typu “00” oraz 250g mąki razowej

 

Krok 1 - Przygotowanie ciasta

Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, następnie dodaj do nich szczyptę cukru.

Wsyp mąkę do maszynki Marcato Pasta Fresca, dodaj łyżeczkę soli. Włącz maszynkę na kilka sekund. Dodaj wodę z drożdżami oraz 4 łyżki oleju.

Włącz maszynkę na ugniatanie na 3 minuty.

Wyjmij ciasto z maszynki i uformuj z niego kulę. Posyp ją mąką i przełóż do dużej miski. Zakryj bawełnianą szmatką i zostaw na przynajmniej 1 godzinę w ciepłym miejscu.

 

Krok 2 - Przygotowanie i pieczenie krakersów

Kiedy ciasto już urosło włóż je do maszynki Pasta Fresca i wyrabiaj przez kolejne 3 minuty.

Wyjmij ciasto z maszynki i zostaw je na 90 minut.

Przepuść ciasto przez rolki maszynki Marcato Pasta Fresca z pokrętłem regulacji grubości ustawionym na 0, po czym posyp je mąką z dwóch stron i złóż na pół. Przepuszczaj ciasto przez rolki maszynki za każdym razem zwiększając ustawienia grubości na 1, 2, 3 itd. Powtarzaj aż do uzyskania odpowiedniej grubości ciasta.

Gdy ciasto jest już odpowiedniej długości połóż je na płaskiej powierzchni wysypanej mąką. Zrób dziurki w cieście za pomocą widelca. Następnie potnij ciasto na krakersy używając noża albo akcesoria Pastawheel.

Posmaruj krakersy olejem za pomocą pędzla, posyp je solą oraz przyprawami i ułóż w blasze do pieczenia.

Nagrzej piekarnik do 220°C. Krakersy piecz przez 20 minut.

 

Porady

  • Nie łącz soli z drożdżami! To cukier pomaga drożdżom rosnąć.
  • Zimą aby ciasto lepiej wyrosło możemy położyć je w pobliżu jakiegoś źródła ciepła
  • Używaj mineralnej wody gazowanej do ciasta, ponieważ sól zawarta w wodzie doda lepszego smaku

 

Udostępnij ten post

Odpowiedz

* Imię:
* Email: (Nie opublikowany)
   Strona (URL strony zhttp://)
* Komentarz:
Kod
Chcesz zamówić? Masz pytania?
Zadzwoń do nas!
...lub zostaw swój telefon, oddzwonimy w 15 minut!
Godziny pracy: pn-pt 11-17