Może być miękki, sprężysty, tradycyjny albo w stylu włoskim. Mowa o domowym makaronie, który jest najlepszym dodatkiem do zup i sosów. Smak dzieciństwa przypomnisz sobie robiąc go samodzielnie nie tylko przed niedzielnym obiadem. Przepisów są setki, lecz żeby wyszedł idealny niezbędna jest maszynka do makaronu. Dowiedz się dlaczego?
Domowy makaron wyłącznie z naturalnych składników
Czy zrobienie domowego makaronu jest skomplikowane? Ależ skąd! Tak naprawdę wystarczy kilka produktów, dostępnych w każdej kuchni. Są to: mąka, jajka, sól do smaku i odrobina wody. Wariant włoski wymaga jeszcze oliwy z oliwek, a jeśli chcesz uzyskać kolor, potrzebne Ci będą barwniki – naturalne rzecz jasna – czyli zioła lub zmiksowany szpinak, przecier pomidorowy, kurkuma, szafran, puree z marchewki lub dyni.
Sekret tkwi w łączeniu składników i zagniataniu ciasta
Nie daj się zwieść pozorom. Samo połączenie składników to za mało., bo trzeba to zrobić w odpowiedniej kolejności i stale kontrolować lepkość ciasta. Jeśli przykleja się do stolnicy, dodaj trochę mąki. Jeśli uznasz, że jest za twarde, dolej nieco wody. Ale zanim dojedziesz do tego etapu, zacznij od przesiania mąki i usypania niewielkiego kopca. Potem wbij do niej jajka (całe bądź tylko żółtka – zależnie od przepisu). Następnie dopraw do smaku i zacznij ugniatać, łącząc składniki w jednorodną masę. Zwykle zajmuje to 15-30 minut.
Czas rozwałkować i pokroić
Przed tobą najważniejszy moment - wałkowanie. Ach, to nie jest tak proste, jakby się mogło wydawać. Kluczowa jest jednolita grubość ciasta na całej powierzchni placka, a to, możesz nam wierzyć, wymaga nie lada wprawy! Zamiast eksperymentów, które nie wiadomo jak się skończą, użyj maszynki do makaronu.
Maszynka do makaronu Twym niezawodnym pomocnikiem
W maszynce do makaronu najlepsze jest to, że grubość daje się regulować. Pomyśl tylko, jak wiele rodzajów makaronów możesz dzięki temu przyrządzić?! Śmiało, daj upust kulinarnym zachciankom i sięgaj po coraz to różne przepisy.
Ale teraz skupmy się na wałkowaniu ciasta. Maszynka rozwałkuje placki na taką grubość, jaką sobie życzysz, a następnie pokroi je na paski o równej grubości. I to jest właśnie najważniejsze – każdy gram makaronu będzie dokładnie taki sam. Nie ma mowy, że coś się nie dogotuje, bo makaron był za gruby. Co więcej, nie musisz kroić ciasta ręcznie, narażając się na skaleczenie, zniszczenie paznokci i tym podobne nieprzyjemności. Proces cięcia jest dziecinnie prosty i zajmuje kilka minut. Smacznego!
Zobacz wszystkie maszynki do makaronu w sklepie Sprytna Owca.
sama polecam zainwestować z maszynke do makaronu z Ariete - nie jest droga, ma kilka fajnych trybów robienia makaronu no i w smaku są one bezbłędne :))