Składniki
- 500g mąki pszennej typu “00”
- 4 jajka
- 40g masła
- 60g cukru
- 1 kieliszek włoskiego “grappa” - dla lepszego smaku (można pominąć)
- Skórka z 1 cytryny
- Szczypta soli
- Olej do smażenia (arachidowy albo słonecznikowy)
- Cukier puder
Krok 1 - Przygotowanie faworków
Wysyp mąkę na stolnicę cukierniczą (może być także zwykły, płaski stół) oraz dodaj jajka, grappę, masło (rozpuszczone w kąpieli wodnej), skórkę z cytryny, cukier oraz sól. Wymieszaj składniki za pomocą widelca aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
Za pomocą maszynki do makaronu Marcato przepuść ciasto przez rolki z pokrętłem od grubości ustawionym w pozycji 0. Złóż ciasto na pół i przepuść przez rolki maszynki jeszcze kilka razy, aż ciasto będzie długie i w regularnym kształcie.
Ustaw pokrętło od grubości na 1 i przepuść ciasto przez rolki raz. Zwiększ wartość na pokrętle od grubości na 2 itd. aż do grubości 6.
Przewałkowane ciasto odpowiedniej grubości przełóż na stół (stolnicę) i potnij za pomocą noża, albo akcesoria Pastawheel. Zrób prostokątne kawałki, około 10cm na 5 cm.
Krok 2 - smażenie faworków
Możesz usmażyć faworki na patelni z dużą ilością oleju, albo upiec je w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 160/170°C przez 10 minut.
Po usmażeniu / upieczeniu zostaw, aż się ostudzą i posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Odpowiedz Anuluj