Informacje

Producenci

Ostatnie artykuły

Blog Search

Faworki - przepis na niesamowity domowy chrust
Autor     06/24/2019 13:27:11     Przepisy    0Komentarze
Faworki - przepis na niesamowity domowy chrust
Zobacz przepis na wyśmienite domowe faworki, lub inaczej - chrust.

Składniki

  • 500g mąki pszennej typu “00”
  • 4 jajka
  • 40g masła
  • 60g cukru
  • 1 kieliszek włoskiego “grappa” - dla lepszego smaku (można pominąć)
  • Skórka z 1 cytryny
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia (arachidowy albo słonecznikowy)
  • Cukier puder

 

Krok 1 - Przygotowanie faworków

Wysyp mąkę na stolnicę cukierniczą (może być także zwykły, płaski stół) oraz dodaj jajka, grappę, masło (rozpuszczone w kąpieli wodnej), skórkę z cytryny, cukier oraz sól. Wymieszaj składniki za pomocą widelca aż ciasto będzie jednolite i gładkie.

Za pomocą maszynki do makaronu Marcato przepuść ciasto przez rolki z pokrętłem od grubości ustawionym w pozycji 0. Złóż ciasto na pół i przepuść przez rolki maszynki jeszcze kilka razy, aż ciasto będzie długie i w regularnym kształcie.

Ustaw pokrętło od grubości na 1 i przepuść ciasto przez rolki raz. Zwiększ wartość na pokrętle od grubości na 2 itd. aż do grubości 6.

Przewałkowane ciasto odpowiedniej grubości przełóż na stół (stolnicę) i potnij za pomocą noża, albo akcesoria Pastawheel. Zrób prostokątne kawałki, około 10cm na 5 cm.

 

Krok 2 - smażenie faworków

Możesz usmażyć faworki na patelni z dużą ilością oleju, albo upiec je w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 160/170°C przez 10 minut.

Po usmażeniu / upieczeniu zostaw, aż się ostudzą i posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Udostępnij ten post

Odpowiedz

* Imię:
* Email: (Nie opublikowany)
   Strona (URL strony zhttp://)
* Komentarz:
Kod
Chcesz zamówić? Masz pytania?
Zadzwoń do nas!
...lub zostaw swój telefon, oddzwonimy w 15 minut!
Godziny pracy: pn-pt 11-17