Składniki:
- 500g miękkiej mąki pszenicznej typu “00”
- 5 całych jajek oraz woda, łącznie 250g
- Do smaczniejszego makaronu zalecamy użycia mieszanki z 250g mąki typu “00” oraz 250g mąki z pszenicy durum (semolina)
Krok 1 - Wyrabianie ciasta
Wsyp mąkę do miski, następnie w środek dodaj jaja i wodę.
Wymieszaj dokładnie widelcem jajka z wodą i mąką. Nie dodawaj soli!
Ugniataj ciasto rękoma aż będzie gładkie i nabierze odpowiedniej konsystencji. Jeśli ciasto jest zbyt suche - dodaj trochę wody. Jeśli zbyt bardzo się klei - dodaj mąkę. Perfekcyjnie wyrobione ciasto nie przykleja się do palców.
Przełóż ciasto z miski na stół, albo stolnicę, jeśli masz. Najpierw posyp stół przesianą mąką.
Jeśli uważasz, że ciasto nie jest jeszcze odpowiedniej konsystencji - jeszcze je ugniataj. Na koniec podziel na małe kawałki.
Krok 2 - Przygotowywanie arkuszy do cięcia
Ustaw pokrętło w swojej maszynce do makaronu na wartość 0, tak aby dwie rolki były w całości otwarte. Włóż kawałek ciasta między rolki równocześnie kręcąc korbką maszynki zgodnie z ruchem wskazówek zegara (lub jeśli masz elektryczną maszynkę, włącz silnik).
Posyp przesianą mąką obie strony płaskiego arkusza ciasta i złóż je na pół. Ponownie przepuść arkusz przez rolki maszynki kilka razy, dopóki arkusz z ciasta nie będzie długi i będzie miał regularny kształt.
Przetnij arkusz na pół i posyp obie części przesianą mąką, także po obu stronach.
Ustaw pokrętło w maszynce do makaronu na wartość 1 i przepuść arkusz przez rolki. Następnie, ustaw pokrętło na wartość 2 i ponownie przepuść przez rolki. Powtarzaj tę czynność aż osiągniesz pożądaną grubość ciasta (rekomendowana grubość to np. 6 dla fettuccine oraz 7 dla tagliolini).
Potnij arkusze ciasta w poprzek tak, aby kawałki miały mniej więcej 25cm długości i posyp je mąką.
Krok 3 - Cięcie ciasta maszynką do makaronu
Przełóż korbkę lub silnik do akcesoria do cięcia makaronu. Następnie przepuść ciasto przez rolki-ostrza, aby go pociąć na odpowiedni kształt. Pocięty makaron nałóż na pałeczkę i przełóż na suszarkę Marcato Tacapasta.
Makaron schnie około 1-2 godzin, w zależności od temperatury oraz wilgotności. Można przechowywać go w pojemnikach na żywność.
Porady
- Nie używaj zimnych jajek - wyjmij je wcześniej z lodówki
- Nie dodawaj soli do ciasta!
- Zjedz domowej roboty makaron przed upływem miesiąca od daty produkcji
- Gotuj makaron w dużej ilości wody (4 litry na każde 0.5kg makaronu)
Odpowiedz Anuluj