Makaron jajeczny - przepis na pyszny domowy makaron
Autor     06/17/2019 16:01:09    0Komentarze
Makaron jajeczny - przepis na pyszny domowy makaron
Przepis na domowy makaron jajeczny, który podbije serca nawet najbardziej wymagających smakoszów.

Składniki:

 

  • 500g miękkiej mąki pszenicznej typu “00”
  • 5 całych jajek oraz woda, łącznie 250g
  • Do smaczniejszego makaronu zalecamy użycia mieszanki z 250g mąki typu “00” oraz 250g mąki z pszenicy durum (semolina)

 

 

Krok 1 - Wyrabianie ciasta

Wsyp mąkę do misko, następnie w środek dodaj jaja i wodę.

Wymieszaj dokładnie widelcem jajka z wodą i mąką. Nie dodawaj soli!

Ugniataj ciasto rękoma aż będzie gładkie i nabierze odpowiedniej konsystencji. Jeśli ciasto jest zbyt suche - dodaj trochę wody. Jeśli zbyt bardzo się klei - dodaj mąkę. Perfekcyjnie wyrobione ciasto nie przykleja się do palców.

Przełóż ciasto z miski na stół, albo stolnicę, jeśli masz. Najpierw posyp stół przesianą mąką.

Jeśli uważasz, że ciasto nie jest jeszcze odpowiedniej konsystencji - jeszcze je ugniataj. Na koniec podziel na małe kawałki.

 

Krok 2 - Przygotowywanie arkuszy do cięcia

Ustaw pokrętło w swojej maszynce do makaronu na wartość 0, tak aby dwie rolki były w całości otwarte. Włóż kawałek ciasta między rolki równocześnie kręcąc korbką maszynki zgodnie z ruchem wskazówek zegara (lub jeśli masz elektryczną maszynkę, włącz silnik).

Posyp przesianą mąką obie strony płaskiego arkusza ciasta i złóż je na pół. Ponownie przepuść arkusz przez rolki maszynki kilka razy, dopóki arkusz z ciasta nie będzie długi i będzie miał regularny kształt.

Przetnij arkusz na pół i posyp obie części przesianą mąką, także po obu stronach.

Ustaw pokrętło w maszynce do makaronu na wartość 1 i przepuść arkusz przez rolki. Następnie, ustaw pokrętło na wartość 2 i ponownie przepuść przez rolki. Powtarzaj tę czynność aż osiągniesz pożądaną grubość ciasta (rekomendowana grubość to np. 6 dla fettuccine oraz 7 dla tagliolini).

Potnij arkusze ciasta w poprzek tak, aby kawałki miały mniej więcej 25cm długości i posyp je mąką.

 

Krok 3 - Cięcie ciasta maszynką do makaronu

Przełóż korbkę lub silnik do akcesoria do cięcia makaronu. Następnie przepuść ciasto przez rolki-ostrza, aby go pociąć na odpowiedni kształt. Pocięty makaron nałóż na pałeczkę i przełóż na suszarkę Marcato Tacapasta.

Makaron schnie około 1-2 godzin, w zależności od temperatury oraz wilgotności. Można przechowywać go w pojemnikach na żywność.

 

Porady

  • Nie używaj zimnych jajek - wyjmij je wcześniej z lodówki
  • Nie dodawaj soli do ciasta!
  • Zjedz domowej roboty makaron przed upływem miesiąca od daty produkcji
  • Gotuj makaron w dużej ilości wody (4 litry na każde 0.5kg makaronu)

 

 

Udostępnij ten post

Odpowiedz

* Imię:
* Email: (Nie opublikowany)
   Strona (URL strony zhttp://)
* Komentarz:
Kod
Chcesz zamówić? Masz pytania?
Zadzwoń do nas!
...lub zostaw swój telefon, oddzwonimy w 15 minut!
Godziny pracy: pn-pt 11-17